Σελίδες

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Σημαντικός ο ρόλος των ζωοτροφών στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων


Την ανάγκη συνεχούς ελέγχου της διατροφικής αλυσίδας που ξεκινάει από την πρωτογενή παραγωγή και καταλήγει στον καταναλωτή, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, από τον κτηνοτρόφο, μέχρι τα παρασκευαστήρια ζωοτροφών και τους κρατικούς φορείς που φέρουν την ευθύνη της προστασίας της δημόσιας υγείας, υπογράμμισε ο καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Γιώργος Ζέρβας, στη διάρκεια της ομιλίας του στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κτηνιατρικής παραγωγικών ζώων, Υγιεινής και Ασφάλειας τροφίμων ζωικής προέλευσης (18-20 Μαρτίου).
Όπως σημείωσε, στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου παρατηρείται χρόνια έλλειψη τροφίμων, απαιτείται βελτίωση της αποτελεσματικότητας της παραγωγής ζωικών προϊόντων για κάλυψη των αναγκών σε χαμηλού κόστους πρωτεΐνες. Εξήγησε δε, ότι η διόγκωση του παγκόσμιου εμπορίου ζωοτροφών και τροφίμων έχει ως συνέπεια την εμφάνιση πολλών και σύνθετων προβλημάτων, όπως η καθιέρωση διαφορετικών ορίων ανοχής υπολειμμάτων ή συγκεντρώσεων αντιδιαιτητικών παραγόντων μεταξύ διαφορετικών χωρών, η έλλειψη εναρμόνισης με τα διεθνή πρότυπα ή ακόμη και η παντελής έλλειψη διεθνών προτύπων.
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι προβλήματα που υπάρχουν ή προκύπτουν περιοδικά (π.χ., υπολείμματα φυτοφαρμάκων, βαρέα μέταλλα, μυκοτοξίνες, μικροβιακές επιμολύνσεις), μπορούν να ελαχιστοποιούνται με εγκατάσταση ποιοτικού ελέγχου σύμφωνα με τις αρχές Good Manufacturing Practice και την εφαρμογή των αρχών HACCP σε όλα τα παρασκευαστήρια ζωοτροφών.
Επιπλέον, όπως σημείωσε, με την εφαρμογή νέας τεχνολογίας (π.χ. παραγωγή βιοκαυσίμων) μπορούν να παράγονται υποπροϊόντα για τη διατροφή των ζώων, με προϋπόθεση τον ενδελεχή έλεγχο αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου