Σελίδες

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Πρόβατα και κατσίκια θύματα του χιονιά


ImageΑπό το κρύο και την πείνα πέθαναν τις προηγούμενες μέρες του χιονιά, πολλά πρόβατα και κατσίκες της Κρήτης. Ανάμεσα τους και αρκετά νεογέννητα. Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν τροφές που θα κάλυπταν τα κοπάδια τους για 5-6 ημέρες, όσο δηλαδή διαρκεί ο αποκλεισμός στα όρη. Αγόρασαν ελάχιστες ποσότητες!  Συνήθως τα μετρητά που έχουν αρκούν για να αγοράσουν λίγες τροφές, που καλύπτουν μόνο για 1-2 μέρες τα κοπάδια.

Ο λόγος γίνεται για τους επαγγελματίες κτηνοτρόφους, τους βιοπαλαιστές και όχι για κάποιους που διαβιώνουν θαυμάσια  με τις παράνομες επιδοτήσεις.
Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα με την «ουρά» που σχημάτιζαν οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι μία μέρα πριν το χιονιά έξω από την ΑΣΕΑΡ προκειμένου να αγοράσουν ο καθένας 5-6 τσουβάλια ζωοτροφές που επαρκούν μόνο για 1-2 μέρες σε κάθε κοπάδι.
«Μακάρι να μου κλέβανε τα πρόβατα να ησυχάσω!! Δεν μπορώ να τα βλέπω να υποφέρουν από την πείνα» σχολίαζε  κτηνοτρόφος από τα Αστερούσια.
Οι κτηνοτρόφοι έχουν πολλές φορές καταθέσει τα αιτήματα τους για την ενίσχυση της αγοράς ζωοτροφών προκειμένου να σιτίζουν τα κοπάδια τους. Οι έμποροι ζωοτροφών αρνούνται να δώσουν βερεσέ τροφή για τα ζώα, όπως γινόταν στο παρελθόν, καθώς η ρευστότητα και αυτών των επιχειρήσεων έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Οι κτηνοτρόφοι όταν εισπράττουν κάποια χρήματα από το κρέας που πουλούν ή από το γάλα (εξαιρετικά δύσκολα αφού και οι τυροκόμοι τώρα πια δεν πληρώνουν αμέσως λόγω της κρίσης στην αγορά), μοιράζουν τα ποσά ανάμεσα στις οικογένειες τους και τα πρόβατα. Όπως οι ίδιοι λένε  όταν εισπράττουν 1.000 ευρώ, τα 500 δίνουν για ζωοτροφές και τα υπόλοιπα στις οικογένειες τους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των κτηνοτροφικών συλλόγων το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 20% τα τελευταία δύο χρόνια. (Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία). Κι αυτό, διότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σιτίζουν κανονικά τα κοπάδια τους. Τα περισσότερα ζώα ήδη υποσιτίζονται και ορισμένα πεθαίνουν.
Αυτό που περιμένουν τώρα οι κτηνοτρόφοι είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου για τη χορήγηση δανείων με εγγύηση ελληνικού δημοσίου στις συνεταιριστικές οργανώσεις ώστε να αγοράσουν ζωοτροφές. Τα ποσά μάλιστα να εκταμιεύονται αποκλειστικά και μόνο με την κατάθεση τιμολογίων αγοράς ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους, ώστε τα χρήματα να μην καταλήξουν σε άλλους σκοπούς.
Επίσης, περιμένουν χαμηλότοκα δάνεια και την αξιοποίηση ταμείου εγγυοδοσίας (όπως γίνεται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) για την αγορά ζωοτροφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου