Σελίδες

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Πηγαίνουν πίσω οι πληρωμές επιστροφής ΦΠΑ


ImageΤα πάνω κάτω σε όσα ήξεραν μέχρι τώρα οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος,φέρνει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που μαζί με τη δήλωση επιστροφής ΦΠΑ για τα έξοδα του 2010, τους ζητά και τη δήλωση κορμού (καλλιέργειας ή εκτροφής) του 2011!
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Agrenda, ενώ μέχρι πέρυσι η διασταύρωση των στοιχείων γινόταν κάθε χρόνο με βάση τις δηλώσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους - που είναι και το πιο λογικό - φέτος το υπουργείο ζητά τη συνυποβολή μέχρι 30 Ιουνίου της δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής του 2011. Αυτό πρακτικά καθιστά αδύνατη την επιστροφή του ΦΠΑ πριν από το τέλος Ιουνίου.
Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1051/18.3.2011 του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου για τις αιτήσεις επιστροφής που θα υποβληθούν κατά το έτος 2011, θα πρέπει να ακολουθηθούν οι παρακάτω διαδικασίες:
1. Στην περίπτωση που οι αιτήσεις επιστροφής υποβάλλονται μέσω συνεταιριστικών οργανώσεων, υποβάλλονται συγχρόνως και τα πρωτότυπα φορολογικά στοιχεία στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
2. Ως νόμιμα φορολογικά στοιχεία γίνονται δεκτά και τα τιμολόγια αγοράς, στην περίπτωση που, από 1.6.2010, λόγω μη έγκαιρης προσαρμογής στο νέο τρόπο τιμολόγησης, οι αγοραστές αγροτικών προϊόντων δεν έχουν εκδώσει το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του ΚΒΣ (Π.Δ. 186/92) συνενωμένο στοιχείο «Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο».
3. Πριν τη διενέργεια της επιστροφής πραγματοποιείται σύντομος προληπτικός έλεγχος των καταχωρηθέντων στην αίτηση επιστροφής φορολογικών στοιχείων, λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες που διαθέτουν οι Δ.Ο.Υ. περί εκδοτών - ληπτών εικονικών ή πλαστών φορολογικών στοιχείων. Στην περίπτωση που από τον έλεγχο αυτό διαπιστωθεί ότι στην αίτηση επιστροφής περιλαμβάνονται εικονικά ή πλαστά φορολογικά στοιχεία ή υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες, με βάση και τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στην περίπτωση που η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται στην αρμόδια για τη φορολογία του αγρότη Δ.Ο.Υ., ότι τα αιτούμενα προς επιστροφή ποσά δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές συναλλαγές, εκδίδεται άμεσα εντολή για διενέργεια φορολογικού ελέγχου. Η επιστροφή ενεργείται άμεσα εντός μηνός για τα φορολογικά στοιχεία που δεν κρίνονται εικονικά ή πλαστά.
4. Ο φορολογικός έλεγχος, κατόπιν έκδοσης σχετικής εντολής, αφορά τη συνολική αίτηση επιστροφής, λαμβάνει υπόψη κάθε στοιχείο που διαθέτει η αρμόδια Δ.Ο.Υ., μεταξύ των οποίων η δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η δήλωση  Καλλιέργειας/Εκτροφής που υποβάλλεται σύμφωνα με το Ν. 3877/10 και ολοκληρώνεται εντός 4 μηνών από την υποβολή της αίτησης επιστροφής. Σε όσες περιπτώσεις κρίνεται σκόπιμο ζητείται η συνδρομή της οικείας του αγρότη Δ.Ο.Υ. Η απόφαση για την επιστροφή εκδίδεται εντός μηνός από την ολοκλήρωση του ελέγχου.
5. Αιτήσεις επιστροφής δεν γίνονται δεκτές εάν το αιτούμενο ποσό είναι μικρότερο των 20 ευρώ.
6. Για τη συμπλήρωση των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ ισχύουν οι οδηγίες που δόθηκαν με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1045/22.4.2010.
7. Οι αγρότες υποχρεούνται να προσκομίσουν στη Δ.Ο.Υ. που έχουν υποβάλει την αίτηση επιστροφής, είτε απευθείας, είτε μέσω των συνεταιριστικών οργανώσεων στην περίπτωση που οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω αυτών, αντίγραφο της δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής που έχει υποβληθεί για το έτος 2011, μέχρι 30.6.2011. Στην περίπτωση που μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία δεν έχει υποβληθεί η δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής ή σε περίπτωση υποβολής συμπληρωματικής/ τροποποιητικής δήλωσης, το αντίγραφο των δηλώσεων αυτών προσκομίζεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντός 15 ημερών από την υποβολή τους.
8. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων επιστροφής, οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. διενεργούν φορολογικό έλεγχο, κατά προτεραιότητα για τις αιτήσεις με υψηλά ποσά επιστροφής και ανώτερα των 10.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων και τις δηλώσεις Καλλιέργειας/Εκτροφής. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου αυτού, θα διενεργείται έλεγχος και για μικρότερα ποσά, εφόσον υπάρχουν στοιχεία ή ενδείξεις για μη νόμιμη επιστροφή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
 
Το παράδειγμα της ΕΑΣ Μυλοποτάμου  
ImageΧαρακτηριστικό παράδειγμα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου, η οποία εκτιμά ότι θα καθυστερήσει αρκετά η επιστροφή ΦΠΑ στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα ότι σύντομα θα ξεκινήσει η παραλαβή των αιτήσεων για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων (ΟΣΔΕ).
Απευθυνόμενη στους παραγωγούς μέλη της η Ένωση Μυλοποτάμου επισημαίνει ότι «άμεσα θα αρχίσει η παραλαβή των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης από τις Ενώσεις. Με βάση τις νέες αποφάσεις θα πρέπει ο παραγωγός να κάνει αίτηση ασφάλισης στον ΕΛΓΑ την οποία θα καταθέσει στην εφορία μαζί με τα τιμολόγια και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για να μπορεί να επιστραφεί ο  Φ.Π.Α.
Επίσης θα πρέπει να έχει καταθέσει τη φορολογική δήλωση 2010 για να προσκομίσει το Ε1 στην εφορία.
Γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, τονίζει η Ένωση,  ότι είναι αδύνατη η προσκόμιση των τιμολογίων και των δικαιολογητικών στις Ενώσεις και τους Συνεταιρισμούς από τους παραγωγούς πριν από τις ημερομηνίες υποβολής της φορολογικής δήλωσης και της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης με αποτέλεσμα η επιστροφή Φ.Π.Α στους αγρότες να καθυστερήσει αρκετά»
 
«Δεν πληρώνουν…ΟΓΑ, θα πληρώσουν ΕΛΓΑ;»
Η Ένωση Μυλοποτάμου χαρακτηρίζει απαράδεκτη την υποχρεωτική ασφάλιση του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου σε μια εποχή που οι παραγωγοί αδυνατούν να πληρώσουν τον ΟΓΑ και να έχουν οι ίδιοι ασφάλεια!
Με βάση τις εκτιμήσεις της το ποσό το οποίο θα εισπράξει ο ΕΛΓΑ από την (πρώην) επαρχία στην οποία βρίσκεται η Ένωση,  θα αγγίξει το ποσό των1.150.000 ευρώ.
Τα ποσά που θα καταβάλλουν οι παραγωγοί ανά ζώο είναι:
Πρόβατο 0,90 ευρώ
Αίγα 0,75 ευρώ
Αρνί αναπαραγωγής 0,40 ευρώ
Ερίφιο 0,30 ευρώ
Για τις ελιές το ποσό ανά στρέμμα υπολογίστηκε στα 4 ευρώ.
Η Ένωση Μυλοποτάμου ζητά «η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ  να είναι προαιρετική και να μην απαιτείται ως δικαιολογητικό για την επιστροφή του Φ.Π.Α των αγροτών»
Ενημερώνει  επίσης ότι έχει αποδοθεί η παρακράτηση ΕΛΓΑ για τα τιμολόγια του 2010 και ο Φ.Π.Α τιμολογίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου