Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Κραυγή απόγνωσης από τους κτηνοτρόφους

Την αγωνία και την απόγνωσή τους εξέφρασαν χθες (3/3) το μεσημέρι, με συγκέντρωσή τους έξω από το Διοικητήριο Καβάλας, δεκάδες κτηνοτρόφοι της περιοχής, που μαστίζονται από την ακρίβεια, τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους και την «ομηρία» τους από τα καρτέλ των εταιριών γαλακτοκομικών, αλλά και από μια σειρά γραφειοκρατικής φύσης προβλημάτων.
Τα μέλη του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας οργάνωσαν τη διαμαρτυρία τους στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας τους κι επέδωσαν υπόμνημα των γενικών και των τοπικών αιτημάτων τους στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαο Γρανά, ο οποίος τους δέχθηκε στο γραφείο του κι άκουσε τα προβλήματά τους (φωτό).
Με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκο Δημόπουλο και παρουσία του προέδρου των συναδέλφων τους της Δράμας Παναγιώτη Λειβαδίτη, οι κτηνοτρόφοι μετέφεραν το ζοφερό κλίμα που υπάρχει στις τάξεις τους, καθώς οι περισσότεροι δεν τα βγάζουν πέρα ...;
Οι ζωοτροφές έχουν πάει στα ύψη (ενδεικτικά, αγοράζουν πλέον το καλαμπόκι 0,30 ευρώ και το φύραμα 0,40 ευρώ), την ίδια ώρα που οι τιμές γάλακτος παραμένουν σταθερές τα τελευταία χρόνια ή έχουν μειωθεί εξαιτίας της «εναρμονισμένης» πολιτικής των γαλακτοβιομηχανιών (καρτέλ) απέναντι στους κτηνοτρόφους, με την Πολιτεία ανίκανη να τους προστατέψει.  Επιπλέον, ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει όλα τα αίτια θανάτου των ζώων τους, ενώ οι ενισχύσεις και οι εξισωτικές αποζημιώσεις δίνονται με καθυστέρηση ετών ή δεν χορηγούνται δίκαια (σε κτηνοτρόφους ορεινών και πεδινών περιοχών).
Τα αιτήματα Μεταξύ των τοπικών αιτημάτων που υπέβαλαν χθες οι κτηνοτρόφοι της Καβάλας περιλαμβάνονται:
1. Υπάρχουν δημοτικά διαμερίσματα των πρώην δήμων Χρυσούπολης, Παγγαίου και Καβάλας, των οποίων οι βοσκότοποι είναι ορεινοί και ημιορεινοί, αλλά θεωρούνται πεδινοί!  Οι κτηνοτρόφοι ζητούν ενημέρωση για τις δυνατότητες που παρέχονται για αλλαγή του συγκεκριμένου χαρακτηρισμού -κάτι που παίζει βασικό ρόλο στα επενδυτικά προγράμματα του υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων και στις επιδοτήσεις που δικαιούνται οι παραγωγοί των συγκεκριμένων περιοχών.
2. Η επαναλειτουργία του δημοτικού σφαγείου Θάσου.  (Η νέα δημοτική αρχή έχει κινήσει τις διαδικασίες για την αδειοδότησή του, αλλά απαιτείται και η συνεργασία της Αντιπεριφέρειας για τη συντομότερη επαναλειτουργία του).
3. Η επάνδρωση των αγροτικών κτηνιατρείων και των τεσσάρων δήμων της Καβάλας.
4. Οι κοινόχρηστες εκτάσεις των δήμων, κυρίως στις πεδινές περιοχές, να δίνονται για βόσκηση στους κτηνοτρόφους και να ελέγχεται αυστηρά η χρήση φυτοφαρμάκων (πολλαπλή συμμόρφωση).
5. Η βελτίωση των υποδομών των βοσκοτόπως (δεξαμενές νερού, ποτίστρες) και των δρόμων που οδηγούν στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα πιο βασικά αιτήματά τους.  Σε τοπικό επίπεδο, την ερχόμενη Τρίτη (8 Μαρτίου) οι κτηνοτρόφοι της Δράμας οργανώνουν τη δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χωρίς να έχουν ακόμα αποφασίσει το χώρο που θα την φιλοξενήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου