Σελίδες

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Κρίσιμη κατάσταση στην ευρωπαϊκή κτηνοτροφία

ImageΤο υψηλό κόστος των εισροών σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές παραγωγού θέτουν την ευρωπαϊκή ζωική παραγωγή σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, όπως τονίζει η Copa - Cogeca με ανακοίνωση της.
Η αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση προειδοποιεί ότι η αγορά γίνεται όλο και πιο ασταθής και ότι το κόστος των εισροών –λιπάσματα, καύσιμα και ζωοτροφές- έχει σημειώσει κάθετη άνοδο τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, αυξάνονται οι εισαγωγές από τρίτες χώρες, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο κόστος παραγωγής και δεν πληρούν τις κοινοτικές προδιαγραφές ασφάλειας των τροφίμων, ευζωίας των ζώων και περιβαλλοντικής προστασίας.
Ως παράδειγμα, η Copa-Cogeca αναφέρει το κόστος παραγωγής βόειου κρέατος στη Βραζιλία (81 ευρώ / 100 κιλά ζώντος ζώου), το οποίο είναι το 1/3 του κόστους παραγωγής στην Ιταλία (233 ευρώ / κιλά ζώντος ζώου). Στη Γαλλία, το κόστος παραγωγής φτάνει τα 221 ευρώ / 100 κιλά σε σύγκριση με μόλις 73 ευρώ στην Αργεντινή.
Η Copa-Cogeca κάνει ειδική αναφορά και στο κόστος παραγωγής στη Βουλγαρία, το οποίο αυτή την εβδομάδα αυξήθηκε κατακόρυφα, προκαλώντας τη διαμαρτυρία των Βούλγαρων παραγωγών. Οι τιμές παραγωγού δεν ακολουθούν την αύξηση του κόστους των εισροών, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην καλύπτουν καν τα έξοδά τους.
Ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, Πέκα Πέσονεν, σχολίασε σχετικά: «Εάν δεν αναστραφεί αυτή η τάση, μπορεί στο μέλλον να έχουμε τεράστιες επιπτώσεις στην παραγωγικότητα εις βάρος της ευρωπαϊκής γεωργίας και τελικά της ευρωπαϊκής επισιτιστικής ασφάλειας. Συνεπώς η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αγρότες παίρνουν το μερίδιο που τους αναλογεί από την αγορά. Χρειάζεται μεγαλύτερη διαφάνεια και πρέπει να εξετάσουμε από κοντά την κατανομή των τιμών και των περιθωρίων κέρδους κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού. Επίσης οι ευρωπαϊκές ομάδες παραγωγών όπως οι συνεταιρισμοί πρέπει να μεγαλώσουν σε μέγεθος και κλίμακα για να συμβάλουν σε μια πιο ισορροπημένη αλυσίδα τροφίμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου