Σελίδες

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Προσπάθεια της ΕΑΣ Αγρινίου για αναγνώριση της Χοντροελιάς ως ΠΟΠ

Επιμένει η ΕΑΣ Αγρινίου στην αναγνώριση της χοντροελιάς ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης. Αγροτική Πολιτική Προστιθέμενης Αξίας, λοιπόν απ’ την Ένωση που πρόσφατα έδωσε μια ακόμη «μάχη» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το καλό των παραγωγών της περιοχής.
Το Αγρίνιο είχε άλλοτε ταυτότητα ως πόλη του καπνού, διατηρεί όμως, ως προς την αγροτική της φυσιογνωμία, το έτερο γνώρισμα που την προσδιορίζει: Είναι η περιοχή όπου παράγεται η διάσημη και τόσο ιδιαίτερη ως προς τα χαρακτηριστικά της «χοντροελιά» ή «κονσερβοελιά». Διάσημη μεν η χοντροελιά Αγρινίου… για εσωτερική κατανάλωση όμως αυτή η καλή φήμη, όπως και το άριστο σε ποιότητα προϊόν.
 Η διάκριση της στρογγυλής χοντροελιάς που παράγεται στο Αγρίνιο ως ιδιαίτερη ποικιλία έχει περάσει ακόμη και στις εγκυκλοπαίδειες. Δίπλα απ’ την ελιά Καλαμών θα βρει όποιος ανατρέξει τα σχετικά για την «κονσερβοελιά» ή «χοντροελιά Αγρινίου».
Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου έχει λάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Συνέταξε μελέτες, έδωσε σε όλα τα επίπεδα τη μάχη. Η ΕΑΣ δεν εγκατέλειψε βέβαια την προσπάθεια και τη συνεχίζει με ένταση. Πριν λίγες μέρες μάλιστα πραγματοποιήθηκε μια ακόμη συνάντηση στο υπουργείο για το θέμα αυτό.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί, όπως γράφει η εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ότι η Αιτ/νία παράγει το 30-35%. Η ετήσια παραγωγή χοντροελιών αγγίζει τους 15-20 χιλιάδες τόνους στο νομό, οι 10-15 εξ αυτών στην περιοχή ευθύνης της ΕΑΣ Αγρινίου.
Με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση που εφαρμόζει η Ένωση (κατά agro 2.1 – 2.2), με τις υποδομές που έχει δημιουργήσει (εργοστάσιο, δίκτυο διανομής), με τη δυναμική που έχει αναπτύξει, η ΠΟΠ χονδροελιά Αγρινίου θα έδινε προστιθέμενη αξία στο ίδιο το προϊόν, με απτά οφέλη για τον ίδιο τον παραγωγό.
Οι χιλιάδες οικογένειες δηλαδή που έχουν στην κατοχή τους ελαιώνες και που σε μεγάλο βαθμό τους έχουν απαξιώσει, απολαμβάνοντας καλύτερες τιμές θα έβρισκαν κίνητρα να ασχοληθούν συστηματικά εκ νέου.
Να συμπληρωθεί πως στην Αιτ/νία υπάρχουν πολλές και σοβαρές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εμπορικά, οι οποίες και θα μπορούσαν πιο εύκολα να διεισδύσουν στις διεθνής αγορές, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου