Σελίδες

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Γάλα, το καλύτερο εμπόρευμα στο 2011 (+48%)

To ράλι του γάλακτος που έχει εκτοξεύσει τις τιμές 48% υψηλότερα φέτος, περισσότερο από όλα τα αγροτικά εμπορεύματα, είναι πιθανό να τελειώνει καθώς οι αγρότες ωθούν την παραγωγή σε επίπεδα ρεκόρ. Παράλληλα η αναρρίχηση της τιμής του τυριού στα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών, μειώνει την ζήτηση.

Η παραγωγή γάλακτος των ΗΠΑ, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός στον πλανήτη, αναμένεται να αυξηθεί 1,7% στις 196 δισ. λίβρες το 2011, μέγεθος αρκετό για να γεμίσουν 34.500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας.

Η ζήτηση θα μειωθεί, καθώς τα εστιατόρια θα μειώσουν την προβολή και τα μανάβικα θα αυξήσουν τις τιμές, ενώ οι αναλυτές περιμένουν πτώση τιμών 14% στα 16,86 δολ. ανά 100 λίβρες, σύμφωνα με τις κινήσεις στις αγορές futures στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, με βάση τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

Οι βιομηχανίες γάλακτος δεν απολαμβάνουν ανάλογα κέρδη από το ράλι τιμών του προϊόντος, καθώς η εκτίναξη των τιμών σιτηρών αυξάνει το κόστος των ζωοτροφών. Αν και τα έσοδα των καλλιεργητών σίτου και βάμβακος θα αυξηθούν 20% φέτος, τα κέρδη της γαλακτοβιομηχανίας θα μειωθούν 13% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου