Σελίδες

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Από τις αρχές Απριλίου οι δηλώσεις ΟΣΔΕ με μεταβολές


ImageΤην πρόβλεψη ότι η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) θα ξεκινήσει στις Ενώσεις κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου κατέθεσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέττος Καραμίχας κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους αρμοδίους των αγροτικών οργανώσεων που έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης την Τετάρτη 23 Μαρτίου. Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Μόσχος Κορασίδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι φέτος η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων θα γίνεται δωρεάν για όλους.
Η σύσκεψη στην Κρήτη ήταν η αρχή σειράς συναντήσεων που προγραμματίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ το ερχόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, με στόχο την προετοιμασία της διαδικασίας για το ΟΣΔΕ. Τυπικά ο σχετικός διαγωνισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει κατακυρωθεί, στην ουσία όμως η ΠΑΣΕΓΕΣ με τις Ενώσεις θα αναλάβουν και φέτος το έργο. Το υπουργείο δεσμεύεται να δίνει στις Ενώσεις ποσό ύψους 28,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και μέχρι το 2013 που ισχύει η σχετική προκήρυξη.
Αυτά που επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στη συνάντηση ήταν:
- Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων θα γίνει δωρεάν για όλους τους δικαιούχους επιδοτήσεων
- Όποια Ένωση ζητήσει χρήματα από τους παραγωγούς, είτε τοις μετρητοίς, είτε μέσω κρατήσεων από επιδοτήσεις, θα αποβάλλεται αυτόματα και θα σταματά να δέχεται αιτήσεις. Σε αυτή την περίπτωση την ενεργοποίηση αναλαμβάνουν κοντινές προς αυτήν Ενώσεις, αφού γίνει η μεταφορά των αρχείων και όλου του απαραίτητου υλικού.
- Η ενεργοποίηση θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις ώστε να πάνε στις Ενώσεις τους οι παραγωγοί
- Μαζί με τις αιτήσεις ενεργοποίησης οι παραγωγοί θα καταθέτουν και τις δηλώσεις καλλιέργειας, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από τον ΕΛΓΑ για τον υπολογισμό των χρημάτων που θα δίνουν οι παραγωγοί για την ασφάλιση των καλλιεργειών τους.
Λασηθιωτάκη Πέλλα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου