Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σκάνε κανόνια στην αγορά αγροτικών εφοδίων


ImageΈνα μετά το άλλο… σκάνε τα κανόνια στην αγορά αγροτικών προϊόντων και εφοδίων, κάνοντας την κατάσταση να μοιάζει με «ναρκοπέδιο» όπου ό ένας κοιτάζει να φυλαχθεί από τον άλλο με την καχυποψία στο κόκκινο, ενώ την ίδια στιγμή, κάποιοι… έξυπνοι, καλλιεργούν απροκάλυπτα και χωρίς κανένα ηθικό φραγμό την…. επιβίωσή τους σε βάρος των πολλών. Όπως γράφει το σχετικό άρθρο της εφημερίδας Agrenda, μέσα σ’ αυτό το πολεμικό κλίμα η Πολιτεία παραμένει εκκωφαντικά απούσα, καθώς δεν μοιάζει να είναι σε θέση να ελέγξει ούτε τις εξόφθαλμες περιπτώσεις απάτης από ψευτοεπαγγελματίες του χώρου που κατάφεραν μέσα σε λίγο καιρό, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα της εποχής, να «φεσώσουν» άσχημα την αγορά και μετά να επιστρέψουν σαν «κύριοι», κάποιες φορές συνεχίζοντας την ίδια εμπορική δραστηριότητα με «κάποιο άλλο» νομικό πρόσωπο.
Πρωταθλήτρια στα «κανόνια», οργανωμένα ή περιστασιακά, δείχνει να είναι η περιοχή της Ημαθίας ή τα ευρύτερα όρια του «τριγώνου της αμαρτίας» όπου τον τελευταίο χρόνο έχουν «σκάσει» τρείς μεγάλες επιχειρήσεις αγροτικών εφοδίων, ενώ σε τραγική οικονομική κατάσταση βρίσκονται εδώ και καιρό και δύο πολύ μεγάλα ονόματα από το χώρο διακίνησης (διαλογή - συσκευασία - εμπόριο) οπωροκηπευτικών.
Και αν στην πρώτη κατηγορία επιχειρήσεων το βάρος μεταφέρεται στους χονδρεμπόρους - προμηθευτές αγροτικών εφοδίων (σπόρια, φάρμακα, λιπάσματα), στη δεύτερη το βάρος των κακοπληρωτών πέφτει στις πλάτες των παραγωγών, με χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις να  βρίσκονται αντιμέτωπες με την οικονομική καταστροφή, χωρίς στην ουσία να έχουν καμιά ευθύνη για τη δύνη του κυκλώνα στην οποία έχουν βρεθεί.
Στα καφενεία της περιοχής, οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν για τα «ανδραγαθήματα» των πρωταγωνιστών σε ιστορίες πρωτοφανούς απάτης που έχουν στήσει γνωστοί έμποροι αγροτικών εφοδίων στον Άγιο Γεώργιο, στα Ριζώματα και στο Μακροχώρι, όπου οι ακάλυπτες επιταγές πήγαν… σύννεφο αλλά οι επιχειρήσεις των πρωταίτιων δουλεύουν κανονικά!
Μόνο σε μια περίπτωση, το «κανόνι» υπολογίζεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, ποσό που απειλεί να φέρει στο «κόκκινο» μεγαθήρια από το χώρο των εισροών στη βόρεια Ελλάδα και να «πνίξει» στην κυριολεξία μικρότερους προμηθευτές.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, προσπαθεί απλώς να προλάβει τα χειρότερα αυξάνοντας την εγγυητική επιστολή που θα πρέπει να προσκομίζουν οι επιχειρήσεις για να ενταχθούν στο περιβόητο Μητρώο Εμπόρων που εμπνεύστηκε η Κατερίνα Μπατζελή και με ζήλο δείχνει να υπερασπίζεται στη βουλή και ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Γιάννης Πανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου